SUŠENÉ SHIITAKE
Divoce pěstované sušené shiitake obsahují nejvyšší koncentraci guanylátu. Co to pro vás znamená? Chuť umami bude výrazně vyšší. Guanylát ji mnohnásobně umocňuje.
Přirozeně se v přírodě vyskytující aminokyselina glutamát je základní složkou umami a díky přítomnosti glutamátu ze sušených shiitake se tato chuť stává mnohem intenzivnější.
Proces sušení rozbije buněčnou membránu shiitake a následnou rehydratací (namočení ve vodě) vyrábí guanylát, který zesiluje chuť umami všech potravin.
Guanylát je tajemný společník umami na vzrušující chuťové dobrodružné cestě!
UMAMI
Umami je symbol výjimečných chuťových zážitků. Byla uznána vedle slané, sladké, kyselé a hořké jako pátá základní chuť. Je těžko popsatelná, každý ji vnímá jinak.
Představte si ji jako orchestrální skladbu pro vase chuťové buňky.
Její klíčovou notou je glutamát, amonikyselina, která indikuje přítomnost bílkovin v potravě. A to je nesmírně žádoucí, protože bílkoviny jsou pro naše tělo důležité stavební látky!
Umami obsahují potraviny s vysokým obsahem bílkovin: maso, sýry, shiitake.
Konzumací jídel s umami a vysokým podílem bílkovin posíláte informaci do mozku o dostatečném nasycení, takže si pochutnáte a ještě k tomu zhubnete.
REHYDRATACE
Před vařením je třeba sušené shiitake znovu oživit (rehydratovat). Pro dosažení maximálních výsledků, použijte studenou vodu. Houbám stačí 30 min, ale pokud chcete chuť ještě intenzivnější, namáčejte přes noc.
Opláchněte lehce pod tekoucí vodou. Poté ponořte shiitake do nádoby a zalijte studenou vodou. Přikryjte ubrouskem, aby se rovnoměrně rozmělnily.
Houby pořádně vyždímejte, můžete vysušit ubrouskem. Získanou tekutinu nevylévejte, je plná umami - můžete jí použít jako základ do polévek či omáček.
TIP PRO VÁS
Pokud spěcháte, hoďte sušené houby na 20 min do vody a povařte. Stanou se z nich rázem čerstvé!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.