Vypěstujte si houby Shiitake u sebe doma! Shiikmen dubový kmen naočkovaný podhoubím bílé plísně Shiitake. Rok jsme se o něj starali a připravovali pustit ho do světa. Díky vaší péči a přiloženému manuálu můžete sklidit první houbičky už na jaře.
Shiikmen bude plodit cca jednou za 7 týdnů vyjma zimního období (potřebuje odpočinek) po dobu 4-5 let. Dařit se mu bude na zahradě v plném stínu, pod stromem či u keřů. Udělejte radost sobě, příbuzným nebo známým a pořiďte Shiikmen do vaší rodiny.
Základní informace:
Délka kmenu 95-120 cm. Průměr 10-18 cm.
Teplota růstu: 10-25 °C (optimum 15-18 °C)
Doporučení jak pečovat o kmen pokud ho chcete pořídit s předstihem a darovat později.
Kmen vybalte a umístěte ho co nejblíže keřům nebo stromům. Nechte ho volně ležet na trávě nebo ho postavte ke stromu. Nízkých teplot se nebojte, kmenu se nic nestane, v zimě pouze neplodí. Nebude vůbec na škodu, pokud občas zmokne. Jestli pršet nebude, občas ho polijte hadicí. Nechte klidně zapadat sněhem.
Do dárkového nebo vánočního papíru balte maximálně 3 dny předem, než přijde oslava či Ježíšek a dbejte prosím na to, aby byl kmen včas rozbalen.
JAK ZAČÍT PLODIT
Když jsou noční teploty stabilně kolem 7 stupňů, ponořte kmen na 12-24 hodin do nádoby se studenou vodou. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte co nejstudenější vodu a přidejte do nádoby led. Umístěte na špalek závaží, aby zůstalo ponořené.
Po namočení vyndejte kmen z nádoby a postavte ho do plného stínu na podtácek s vodou. Bude se mu líbit v blízkosti stromů, keřů, rostlin. Buďte si jisti, že kmen nebude vystaven přímému slunci.
První 3-4 dny udržujte kmen ve vlhku. Během 4-5 dní se objeví první kloboučky. Shiitake sklízíme od prasknutí sukénky. Pokud je necháte přerůst, nic se neděje. Rozvinutější klobouky jsou ideální na grilování. Při dobrém počasí mohou klobouky dosáhnout až průměru 30 cm! Mějte na paměti, že takto velké houby jsou stále jedlé, jen nevydrží dlouho v lednici.
Když jsou všechny houby sklizeny, nechte kmen odpočívat přibližně 7 týdnů, než ho znovu namočíte. Pravidelně zalévejte nebo namočte jednou týdně do vody na 20 minut.
Po sezóně položte kmen na bok a na zimu umístěte mimo dosah větru, můžete přikrýt pytlovinou. Zajistěte, aby byl ve stinném místě, protože zimní slunce ho může vysušit. Ideální je také sněhová pokrývka. Kmeny lze také uchovávat v nevytápěném prostoru.
CHUŤ SHIITAKE
Zažijte plnou, bohatou lahodnou chuť hub. Shiitake rostlé z dubových kmenů musí vynaložit spoustu energie, aby se vyrostly a vykoukli na nás skrz dubovou kůru. Tato tvrdá práce se naštěstí pro všechny gurmány odráží v jejich chuti. Díky tomu je Shiitake nesilnějším přírodním zdrojem chute Umami.
RECEPTY
Inspirujte se našimi recepty s shiitake.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.