Recepty

 

Shiitake na másle

 

Ingredience (1 porce):

  • 150g True Shiitake
  • Máslo
  • Sůl
 

Postup:

Klobouky vložíme na rozpálenou pánev a restujeme zprudka na másle po dobu 3 minut z každé strany. Díky tomu se voda v houbách zatáhne a budou pak krásně křupavé. Spodek klobouku uděláme dozlatova, nebojte se ho trošku přichytnout. Podáváme s chlebem. Solíme až na talíři.

 

Italské rizoto ze sušených Shiitake

Ingredience (1 porce):

  • 150g másla
  • 1 cibule
  • 320g rýže Carnaroli (neoplachujte, škrob z ní potřebujeme na spojení rizota)
  • 150ml suchého bílého vína
  • 4 velké lžíce strouhaného parmazánu
  • 200g True Shiitake
  • sůl
  • zeleninový vývar
 

Postup:

Na zpěněném másle orestujeme cibulku do zlatova (ne do hněda, nechceme tak silnou chuť). Postupně vmícháme rýži, aby se krásně spojila s máslem a cibulkou. Zalijte bílým vínem a stále míchejte. Vývar začněte přidávat postupně v momentě, kdy víno z hrnce vyprchá. Od rizota se neutíká. Podlijeme vždy, když se tekutina téměř vypaří.

Dusíme na mírném ohni zhruba 20 minut a bez přestávky mícháme. Rýže by měla být al dente. Přidejte máslo a parmazán. Na závěr vmíchejte houby připravené dle receptu SHIITAKE NA MÁSLE (viz výše) a podle chuti osolte.

Burger

 

Ingredience:

  • 1 baleni čerstvých shiitake (nebo předem namočených sušených)
  • 200 g uvařené fazole (nebo z plechovky)
  • 30 g ovesných vloček (namočených)
  • 50 g sekaných pistácií (volitelné)
  • hrst čerstvě nakrájené petrželové natě
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky 
  • sůl 
 

Postup:

Fazole rozmačkejte vidličkou, shiitake nakrájejte na male kousky. Všechno smíchejte a vytvořte hamburgery z masy pevným stisknutím rukou. Smažte je na rozpálené pánvi s trochou oleje na středním ohni asi 5 minut z každé strany, nebo pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu 30 minut.

Hamburgery vložte do listů salátu spolu s kolečkem rajčete a podávejte s majonézou a plátkem sýru. Ideální budou hamburgerové housky a jako náplň vlastně cokoli co máte rádi. K tomu chybí už jen domácí hranolky.

Pokud máte radši klasiku, tak placky budou také skvělé jako karbanátky s bramborem.

 

Japonska polévka

 

Ingredience:

  • 2 baleni tofu
  • 1,5 l dashi (nebo vývaru)
  • 4 lžíce sójové omačky
  • 4 lžíce mirinu (nebo octu)
  • Špetka soli
  • 1 mrkev
  • 1 tuřín
  • 8 shitake (čerstvé nebo sušené, předem natočené)
  • 50 g cukrového hrášku
  • Lžíce hořčice

 

Postup:

Tofu nakrájejte na 4 části a poté na polovinu, abyste vytvořili 8 trojúhelníků. Na pánvi rozehřejte 3 mm oleje a smažte kousky tofu z každé strany, dokud nejsou zlatohnědé. Nalijte dashi, sójovou omáčku a mirin do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přidejte mrkev a tuřín a vařte 10 minut. Po této době přidejte tofu a houby a vařte dalších 5 minut. Rozdělte zeleninu z hrnce do 4 misek a poté ji zalijte zbytkem polévky. K dochucení můžete možná trochu překvapivě použít hořčici.

 

Teriyaki špízy

 

Ingredience:

  • Balení čerstvých hub shitake
  • Balení bílého tofu 
  • 125 ml sójové omáčky
  • cca 125 ml vody
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru nebo kořene zázvoru (asi 2 cm)
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička sezamového oleje
 

Postup:

Příprava omáčky spočívá v kombinaci všech přísad. Pro začátek – do kastrůlku nalijte sójovou omáčku a vodu.Poté přidejte mletý zázvor nebo strouhaný kořen zázvoru a prolisujte stroužek česneku. Pak přidejte cukr, med, sezamový olej a důkladně promíchejte.Na konci stačí vše přivést k varu a omáčka je hotová. 

Houby nakrájejte na tlusté plátky a tofu na kostičky. Dejte to do krabičky a zalejte omáčkou. Nechte marinovat v ledničce pár hodin (ideálně celou noc).Na druhý den houby a tofu ugrilujte na grilu nebo na grilovací pánvi. Podávejte s oblíbeným mixem salátů, který můžete vymáchat s pár lžícemi zbylé omáčky, olivovým olejem, solí a citronem. Místo tofu můžete použít maso nebo zeleninu (třeba cuketu).

 

Těstoviny s houbovou omáčkou

 

Ingredience:

  • 200 g čerstvých shiitake
  • 150 g oblíbených těstovin 
  • 1 lžíce másla + 1/2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule 
  • 200 ml smetany 30%
  • 4 lžíce nasekané petrželky a tymián

Postup:

Houby nakrájejte na plátky. 
Česnek a cibuli nakrájte najemno. Na pánvi rozehřejte máslo a olivový olej, přidejte česnek a cibuli  a nechte zesklovatět asi minutu. Přidejte houby, pepř, sůl a smažte asi 4 minuty. Občas zamíchejte. Přidejte smetanu, promíchejte a přiveďte k varu. Vařte cca 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte bylinky.
 
Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na balení. Uvařené těstoviny zamíchejte s omáčkou. Mužete servírovat s parmezánem. 
 
 

Shiitake a zelenina v tempuře

 
 

Postup:

Připravte si ledovou vodu. Půl hrnku kukuřičného škrobu a půl hrnku hladké mouky smíchejte s vodou, dokud nebude těsto mít konzistenci husté smetany.
 
Ve woku nebo hluboké pánvi rozehřejte olej na přibližně 175-180 stupňů. Dříve nakrájené kousky hub a zeleniny osušte, obalte v těstíčku a pomocí kuchyňských kleští smažte po jednom (nebo maximálně dvou nebo třech kusech) dokud těsto není křupavé.
 
 

Fazole v rajské omáčce s umami prachem

 

Ingredience:

  • 400g bílích fazolí
  • 250 g slaniny  
  • 250g klobásy
  • 1 velká cibule 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 plechovka krájených rajčat + 2 lžíce rajčatového protlaku
  • Koření: 3 nové koření, bobkový list, 2 lžíce sušené majoránky, lžíčka Magického prachu umami

Postup:

Připravte si ledovou vodu. Půl hrnku kukuřičného škrobu a půl hrnku hladké mouky smíchejte s vodou, dokud nebude těsto mít konzistenci husté smetany. Ve woku nebo hluboké pánvi rozehřejte olej na přibližně 175-180 stupňů. Suché fazole zalijte studenou vodou v hrnci (asi 10 cm nad úroveň fazolí) a nechte přes noc namočit.
Druhý den sceďte, přidejte 1 litr čerstvé vody, přidejte 1 lžičku soli, nové koření, bobkový list a vařte asi 1 1/2 hodiny do měkka. 
 
Slaninu nakrájejte na kostičky, dejte na pánev a za občasného míchání důkladně orestujte, přidejte do hrnce s fazolemi. Na rozehřátém oleji pořádně orestujte na kostičky nakrájenou klobásu, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a smažte dalších 5 minut. Ke konci přidejte nastrouhaný česnek.
 
Přidejte všechno do hrnce s fazolemi a vařte asi 5 minut na prudkém ohni. Přidejte rajčata  a rajčatový protlak. Dochuťte majoránkou, solí, čerstvě mletým pepřem. Přisypte magický prach umami a vařte asi 10 minut. 
 
 

BÚN CHAY

 

Ingredience:

  • 200 g rýžových nudlí
  • 1 mrkev
  • 1/2 okurky
  • 1 svazek bylinek, např. máta, koriandr, thajská bazalka
  • 1/3 hlávkového salátu
  • 150g čerstvých shiitake nebo 20g sušených
  • 150 g tofu2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce sladké chilli om.
  • 4 lžíce smažené cibule
  • 4 lžíce arašídů

Na omáčku:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 kousek zázvoru o velikosti malíčku
  • 1 chilli
  • 3 lžíce cukru
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 2 limetky
 

Postup:

V malé misce smíchejte cukr, limetkovou šťávu, ocet a sójovou omáčku. Oloupejte zázvor a česnek a spolu s chilli nakrájejte nadrobno. Přidejte do mísy, znovu promíchejte a odstavte. Arašídy orestujte na pánvi bez oleje. Jemně je nasekejte nebo umelte. Okurku a mrkev nakrájejte na julienne. Salát a bylinky natrhejte na kousky. Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu. 
 
Mezitím nakrájejte tofu na kostičky a opečte ze všech stran na pánvi s rostlinným olejem. Na závěr přidejte sladkou chilli omáčku. Nudle rozdělte na dvě velké mísy. Navrch dáme salát, mrkev, okurku a tofu. Posypeme bylinkami, arašídy a smaženou cibulkou. Omáčku podávejte vedle v malých miskách.