Recepty
Shiitake na másle
Ingredience (1 porce):
- 150g True Shiitake
- Máslo
- Sůl
Postup:
Klobouky vložíme na rozpálenou pánev a restujeme zprudka na másle po dobu 3 minut z každé strany. Díky tomu se voda v houbách zatáhne a budou pak krásně křupavé. Spodek klobouku uděláme dozlatova, nebojte se ho trošku přichytnout. Podáváme s chlebem. Solíme až na talíři.
Italské rizoto ze sušených Shiitake
Ingredience (1 porce):
- 150g másla
- 1 cibule
- 320g rýže Carnaroli (neoplachujte, škrob z ní potřebujeme na spojení rizota)
- 150ml suchého bílého vína
- 4 velké lžíce strouhaného parmazánu
- 200g True Shiitake
- sůl
- zeleninový vývar
Postup:
Na zpěněném másle orestujeme cibulku do zlatova (ne do hněda, nechceme tak silnou chuť). Postupně vmícháme rýži, aby se krásně spojila s máslem a cibulkou. Zalijte bílým vínem a stále míchejte. Vývar začněte přidávat postupně v momentě, kdy víno z hrnce vyprchá. Od rizota se neutíká. Podlijeme vždy, když se tekutina téměř vypaří.
Dusíme na mírném ohni zhruba 20 minut a bez přestávky mícháme. Rýže by měla být al dente. Přidejte máslo a parmazán. Na závěr vmíchejte houby připravené dle receptu SHIITAKE NA MÁSLE (viz výše) a podle chuti osolte.
Burger
Ingredience:
- 1 baleni čerstvých shiitake (nebo předem namočených sušených)
- 200 g uvařené fazole (nebo z plechovky)
- 30 g ovesných vloček (namočených)
- 50 g sekaných pistácií (volitelné)
- hrst čerstvě nakrájené petrželové natě
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- sůl
Postup:
Fazole rozmačkejte vidličkou, shiitake nakrájejte na male kousky. Všechno smíchejte a vytvořte hamburgery z masy pevným stisknutím rukou. Smažte je na rozpálené pánvi s trochou oleje na středním ohni asi 5 minut z každé strany, nebo pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu 30 minut.
Hamburgery vložte do listů salátu spolu s kolečkem rajčete a podávejte s majonézou a plátkem sýru. Ideální budou hamburgerové housky a jako náplň vlastně cokoli co máte rádi. K tomu chybí už jen domácí hranolky.
Pokud máte radši klasiku, tak placky budou také skvělé jako karbanátky s bramborem.
Japonska polévka
Ingredience:
- 2 baleni tofu
- 1,5 l dashi (nebo vývaru)
- 4 lžíce sójové omačky
- 4 lžíce mirinu (nebo octu)
- Špetka soli
- 1 mrkev
- 1 tuřín
- 8 shitake (čerstvé nebo sušené, předem natočené)
- 50 g cukrového hrášku
- Lžíce hořčice
Postup:
Tofu nakrájejte na 4 části a poté na polovinu, abyste vytvořili 8 trojúhelníků. Na pánvi rozehřejte 3 mm oleje a smažte kousky tofu z každé strany, dokud nejsou zlatohnědé. Nalijte dashi, sójovou omáčku a mirin do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přidejte mrkev a tuřín a vařte 10 minut. Po této době přidejte tofu a houby a vařte dalších 5 minut. Rozdělte zeleninu z hrnce do 4 misek a poté ji zalijte zbytkem polévky. K dochucení můžete možná trochu překvapivě použít hořčici.
Teriyaki špízy
Ingredience:
- Balení čerstvých hub shitake
- Balení bílého tofu
- 125 ml sójové omáčky
- cca 125 ml vody
- 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru nebo kořene zázvoru (asi 2 cm)
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce medu
- 1 lžička sezamového oleje
Postup:
Příprava omáčky spočívá v kombinaci všech přísad. Pro začátek – do kastrůlku nalijte sójovou omáčku a vodu.Poté přidejte mletý zázvor nebo strouhaný kořen zázvoru a prolisujte stroužek česneku. Pak přidejte cukr, med, sezamový olej a důkladně promíchejte.Na konci stačí vše přivést k varu a omáčka je hotová.
Houby nakrájejte na tlusté plátky a tofu na kostičky. Dejte to do krabičky a zalejte omáčkou. Nechte marinovat v ledničce pár hodin (ideálně celou noc).Na druhý den houby a tofu ugrilujte na grilu nebo na grilovací pánvi. Podávejte s oblíbeným mixem salátů, který můžete vymáchat s pár lžícemi zbylé omáčky, olivovým olejem, solí a citronem. Místo tofu můžete použít maso nebo zeleninu (třeba cuketu).
Těstoviny s houbovou omáčkou
Ingredience:
- 200 g čerstvých shiitake
- 150 g oblíbených těstovin
- 1 lžíce másla + 1/2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 200 ml smetany 30%
- 4 lžíce nasekané petrželky a tymián
Postup:
Česnek a cibuli nakrájte najemno. Na pánvi rozehřejte máslo a olivový olej, přidejte česnek a cibuli a nechte zesklovatět asi minutu. Přidejte houby, pepř, sůl a smažte asi 4 minuty. Občas zamíchejte. Přidejte smetanu, promíchejte a přiveďte k varu. Vařte cca 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte bylinky.
Shiitake a zelenina v tempuře
Postup:
Fazole v rajské omáčce s umami prachem
Ingredience:
- 400g bílích fazolí
- 250 g slaniny
- 250g klobásy
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených rajčat + 2 lžíce rajčatového protlaku
- Koření: 3 nové koření, bobkový list, 2 lžíce sušené majoránky, lžíčka Magického prachu umami
Postup:
Druhý den sceďte, přidejte 1 litr čerstvé vody, přidejte 1 lžičku soli, nové koření, bobkový list a vařte asi 1 1/2 hodiny do měkka.
BÚN CHAY
Ingredience:
- 200 g rýžových nudlí
- 1 mrkev
- 1/2 okurky
- 1 svazek bylinek, např. máta, koriandr, thajská bazalka
- 1/3 hlávkového salátu
- 150g čerstvých shiitake nebo 20g sušených
- 150 g tofu2 lžíce rostlinného oleje
- 2 polévkové lžíce sladké chilli om.
- 4 lžíce smažené cibule
- 4 lžíce arašídů
Na omáčku:
- 2 stroužky česneku
- 1 kousek zázvoru o velikosti malíčku
- 1 chilli
- 3 lžíce cukru
- 4 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce rýžového octa
- 2 limetky
Postup: